Dennis en Eva gaan naar het Inlichtingenbureau
1 juni 2020 is de officiële geboortedag van Dennis en Eva. Ruim drie en een half jaar later wordt het technisch beheer van de instrumentengidsen door VNG Realisatie overgedragen aan het Inlichtingenbureau (IB). Reden voor een korte terugblik en een dankwoord voor de betrokkenen bij de VNG.
Dennis en Eva zijn twee digitale instrumentengidsen voor professionals in het werkdomein. Dennis is de instrumentengids die de VNG heeft ontwikkeld om de berg aan instrumenten voor werkgeversdienstverlening eenduidig en inzichtelijk te maken. Eva is de evenknie van Dennis voor de werkzoekende. In deze digitale gids zijn alle instrumenten en trajecten verzameld die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de werkzoekende en het vinden en behouden van werk voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het programma past binnen de modernisering van het werkdomein,” vertelt Amanda Bruns, adviseur Werk VNG. “Onderdeel daarin was het beschrijven van het Werklandschap. Het Werklandschap is een model dat de brede dienstverlening rond werk in tegels in beeld brengt: zowel aan de kant van de werkgevers als aan de kant van werkzoekenden. Tijdens het beschrijven van het Werklandschap, samen met gemeenten en arbeidsmarkregio’s, stelden we de vraag welke instrumenten je kunt inzetten bij de verschillende stappen in het Werklandschap. Toen bleef het erg stil…”
1x voor 342
De conclusie was dat er geen goed beeld bestond van de beschikbare instrumenten per gemeente. VNG Realisatie heeft de handschoen opgepakt om daar inzicht, overzicht en structuur in te brengen. Bruns: “We hebben met gemeenten en regio’s een gedeelde visie geformuleerd, designsprints georganiseerd, een projectplan geschreven en de benodigde subsidie aangevraagd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om twee gidsen te ontwikkelen waar gemeenten en regio’s zelf hun eigen instrumenten in kunnen oplijnen. Eén keer ontwikkelen om beschikbaar te stellen aan alle gemeenten en arbeidsmarktregio’s. Elke organisatie vult Dennis en Eva zelf met de eigen lokale en regionale instrumenten.” Achterliggend uitgangspunt van de VNG is dat we bouwen aan informatiestandaarden. Zodat gemeenten zelf, of met hun leveranciers, verder kunnen bouwen op basis van de standaarden en makkelijker met elkaar kunnen uitwisselen en innoveren.
Bewezen meerwaarde
In 2020 is het projectteam van start gegaan en zijn de prille Dennis en Eva aan de VNG-directie voorgelegd. Daarna ging het hard. Met een pilotgroep en koplopers en vooral met de feedback van de eerste gebruikers zijn de gidsen doorontwikkeld en verbeterd. “Meteen na de pilotfase sloten er al nieuwe gemeenten aan. En afgelopen november sloot Edam-Volendam als 200ste gemeente aan,” aldus een trotse Bruns. “Best verrassend want het is geen formele verplichting voor gemeenten; blijkbaar bewijzen de gidsen hun meerwaarde.”
Inmiddels zijn naast de 200 gemeenten ook 30 arbeidsmarktregio’s aangesloten op Dennis en Eva. En op verzoek van gemeenten is er ook gewerkt aan een regionale Eva, waarbij meerdere gemeenten in de Eva-omgeving werken en daarmee elkaars aanbod kunnen inzien: Eva.RMT. RMT staat voor regionaal mobiliteitsteam. Daar zijn er verspreid over het land 35 van en die zijn nu alle 35 aangesloten op Eva.RMT.
Overdracht
Op 6 december was het moment aangebroken waarop Dennis en Eva subsidieproject-af zijn en de borging van aansluiting, techniek en standaarden is belegd bij het Inlichtingenbureau (IB), Bureau Keteninformatisering en Werk en Inkomen (BKWI). Voor de gemeenten, arbeidsmarktregio’s en RMT’s verandert er niks. Voor alle meedenkers, meepraters en mee-ontwikkelaars bij de VNG zijn er veel woorden van dank voor hun kennis, energie en doorzettingsvermogen!