Foutief percentage LKS loonwaarde heeft effect op vergoeding aan werkgevers
In afstemming met VNG en UWV laten wij het volgende bij u onder de aandacht brengen. Sinds 1 januari 2022 betaalt de gemeente de Loonkostensubsidie (LKS) door aan de werkgever wanneer de werknemer met LKS ziek is. UWV betaalt de werkgever een ziektewetuitkering (bijv. bij no risk polis) minus het bedrag aan LKS dat de gemeente verstrekt.
Voor de juiste berekening van de aanvullende ziektewetuitkering is UWV afhankelijk van de gegevens over de LKS en het percentage loonwaarde in het GSD Re-integratiebericht dat gemeenten doorgeven aan het Digitaal Klantdossier (DKD). Direct gevolg van een verkeerde registratie is dat UWV aan werkgevers een onjuist bedrag aan ziektewetuitkering betaalt.
Percentage loonwaarde soms incorrect
In de meeste gevallen gaat de registratie van de LKS loonwaarde goed, maar uit steekproeven blijkt dat er soms incorrect wordt geregistreerd.
Voorbeelden van verkeerde registratie kunnen zijn:
- Er zijn loonwaarden gevonden onder de 1%
- De start en stop datum van de re-integratie LKS (de geregistreerde loonwaarde) ligt op dezelfde dag. (in sommige gevallen zijn dit correcties)
- Niet de loonwaarde is geregistreerd, maar het percentage waarover LKS wordt verstrekt. (bij een loonwaarde van 60% staat er in het gemeentelijke systeem 40% geregistreerd i.p.v. 60%).
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een juiste registratie en een tijdige aanlevering van de LKS en het percentage loonwaarde aan het digitaal klantdossier. Het is daarom belangrijk dat u goed organiseert dat de registratie (nog) conform richtlijnen is en dit van tijd tot tijd controleert. Ook in de uitvoering is regelmatige aandacht voor een juiste registratie van de loonwaarde van groot belang.
- Informeer en controleer de uitvoering regelmatig over en op de juiste registratie voor de loonwaarde, zoals de juiste data en percentage op de juiste plekken in het gemeentelijk systeem.
- Zorg voor tijdige en actuele aanleveringen van de DKD gegevens (via de webservice of batch)
- Controleer regelmatig of het DKD berichtenverkeer goed loopt via o.a. de berichtenmonitor van het inlichtingenbureau
- Neem na de updates van de softwareleveranciers en/of op een aantal momenten in het jaar een aantal steekproeven ter controle.
Meer informatie
Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit bericht, dan kunt u contact opnemen met de VNG via info@vng.nl.