IB ondersteunt bij CPB onderzoek Wmo en Jeugd
De VNG en het Rijk hebben behoefte aan onderzoek naar de houdbaarheid van de maatwerkvoorzieningen Wmo en een groeiraming van de jeugdzorguitgaven op de middellange termijn. Hiervoor heeft het Centraal Planbureau (CPB), dat het onderzoek zal uitvoeren, geanonimiseerde data nodig. Deze data zal via het Inlichtingenbureau verzameld en beschikbaar gesteld worden aan het CPB.
Inmiddels is de overeenkomst al door veel gemeenten ondertekend. Heeft uw gemeente dat nog niet gedaan maar wil u dat wel? U kunt nog tot 31 maart aanmelden!
Gemeentelijke toestemming voor verwerken data nodig
Voor deze route is gekozen om ervoor te zorgen dat gemeenten zo min mogelijk administratieve lasten ondervinden bij het verzamelen en beschikbaar stellen van de benodigde data. Iedere gemeente moet als verwerkingsverantwoordelijke echter nog wel toestemming geven aan het Inlichtingenbureau om de door het CPB gevraagde gegevens, binnen de wettelijke kaders van de AVG, verder te verwerken en aan te leveren. Er worden aan het CPB geen gegevens op individueel (persoonsgegevens) of gemeentelijk niveau verstrekt. De VNG faciliteert het proces om de toestemming van alle gemeenten te verkrijgen. Zij zullen de gemeenten in januari een ledenbrief sturen waarin staat om welke data het gaat, inclusief een nadere toelichting over doel en noodzaak. De ondertekende overeenkomst dient uiterlijk 1 april gestuurd te worden naar het Inlichtingenbureau zodat de gegevens aan het CPB geleverd kunnen worden.
Doel van het onderzoek
Met het onderzoek willen de VNG en het Rijk inzicht krijgen hoe het beroep op de Wmo en de Jeugdwet zich op de middellange termijn ontwikkelt. Dit op basis van demografische en maatschappelijke ontwikkelingen bij een gelijkblijvend wettelijk kader en een gelijkblijvende gemeentelijke uitvoering. Het uiteindelijke doel is om een gezamenlijk beeld te krijgen van de opgave in de Wmo 2015 en de Jeugdwet en daarnaast te bevorderen dat de VNG en het Rijk gezamenlijk en proactief kunnen sturen op de fundamentele vraagstukken voor de lange termijn.
Meer informatie is te vinden op de website van het Ketenbureau.