Proactief beleid bij financiële steun aan burgers
Door de verhoging van het minimumloon per 1 januari 2023 kan het voorkomen dat burgers waarbij beslag is gelegd op hun inkomen, dit extra inkomen later krijgen. Dit komt omdat een herberekening van de beslagvrije voet niet automatisch plaatsvindt. Daarom zetten we als brede schuldenketen een extra stap en leggen we in deze intentieverklaring gezamenlijk afspraken vast voor een vervroegde herberekening en actieve ondersteuning aan burgers
Uitkeringen gekoppeld aan minimumloon
Met ingang van 1 januari jl. is het minimumloon verhoogd met een percentage van circa 10%. Een ongekend percentage om te zorgen dat burgers kunnen rekenen op voldoende besteedbaar inkomen. Uitkeringen zoals de AOW, bijstand en WW zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon (WML) en stijgen mee. Het kan voorkomen dat burgers met schulden en beslag op hun inkomen deze extra inkomsten niet in hun portemonnee krijgen, omdat zij van de beslagvrije voet moeten leven en al het inkomen boven de beslagvrije voet wordt gebruikt om schulden af te lossen. De beslagvrije voet wordt voor twaalf maanden vastgesteld en wordt daarom niet automatisch vanaf 1 januari 2023 herberekend. Het kan daardoor een aantal maanden duren voordat mensen met een beslag op hun inkomen de inkomstenstijging in hun portemonnee merken. Dit kan tot (verdere) financiële problemen leiden. De keten voor Derdenbeslag, waar het IB onderdeel van uitmaakt, vindt dit onwenselijk. Daarom is de afspraak gemaakt om ons met z’n allen in te spannen om de stijging alsnog bij hen terecht te laten komen.
Bescherming kwetsbare groepen
De ketenpartners zien de uitzonderlijke financiële omstandigheden in 2023 en de inspanningen van de regering om de koopkracht van mensen met lage inkomens op peil te houden. De ketenpartners willen dan ook actief invulling geven aan de bescherming van de veelal kwetsbare groep mensen met schulden in deze moeilijke tijden van hoge inflatie en energiekosten, door mee te werken aan het vervroegd herberekenen van de beslagvrije voet.
Proactief beleid bij financiële ondersteuning
Alle ketenpartners en stakeholders zullen actief invulling geven aan een vervroegde herberekening om zo het bestaansminimum voor burgers zo goed mogelijk te beschermen. In een intentieverklaring met de keten is afgesproken om kwetsbare mensen actief te begeleiden bij deze herberekening. Hierbij hebben we oog voor het belang van de burger in deze moeilijke financiële situatie. De herberekening van de beslagvrije voet wordt gedaan door gemeentelijke schuldhulpverleners en beslaghebbers, die hiervoor gebruikmaken van de rekentool van het Inlichtingenbureau.