Resultaten Pilot Monitor stuurinformatie Wmo en Jeugdzorg
Vijf jaar na de decentralisaties binnen het sociaal domein wordt het voor gemeenten steeds belangrijker om meer grip te krijgen op zorg die via de Wmo en Jeugdwet gegeven wordt aan hun burgers. Het doel van de Monitor stuurinformatie Wmo en Jeugdzorg is om gemeenten meer inzicht te geven in wat er gebeurt in de zorg op het gebied van de Wmo en Jeugdwet. Met de stuurinformatie die wij uit het iWmo en iJw berichtenverkeer kunnen halen, willen wij gemeenten op den duur de mogelijkheid geven om de effectiviteit van hun eigen beleid in kaart te brengen en waar mogelijk te verbeteren. De verwachting is dat dit op termijn zal bijdragen aan de optimalisatie van het uitvoeren van regietaken op het gebied van de Wmo en Jeugdwet en daarnaast zal leiden tot het verminderen van de administratieve lasten.
Verkenning en doel pilot
In 2019 is een werkgroep opgericht bestaande uit medewerkers van gemeenten, het Ketenbureau en het Inlichtingenbureau. Met de werkgroep is er rondom het monitoren van de kwaliteit, de tijdigheid en de volledigheid van het berichtenverkeer een eerste invulling gegeven aan de gewenste noodzakelijke informatiebehoefte. Dit betrof een selectie wensen voor een initiële monitor stuurinformatie Wmo en Jeugdzorg die in een pilot in het eerste kwartaal van 2020 verder geconcretiseerd zijn.
Onderzoek
De focus in de pilot is gelegd op de onderlinge verbanden en verschillen tussen de Wmo en Jw berichten en het beschikbaar stellen van bewerkte datasets iWmo & iJw.
Op dit moment is het in het huidige iWmo & iJw berichtenverkeer niet mogelijk om met een uniek referentienummer aan elkaar gerelateerde administratieve zorgberichten te koppelen. Hier voorzien de iStandaarden niet in. Deze koppeling van aan elkaar gerelateerde berichten is wel nodig om inzicht te creëren in statussen en doorlooptijden van bepaalde Wmo of jeugdzorg op gemeente-, aanbieder- en/of cliëntniveau.
Dit inzicht geeft weer meer informatie in hoe consequent (over alle berichten en alle sets van gekoppelde berichten heen), en consistent (per bericht en set van gekoppelde berichten) het berichtenverkeer momenteel door gemeenten en zorgaanbieders wordt gebruikt en hoe dit zich verhoudt tot het landelijk Standaard Administratie Protocol (SAP). Daarom is tijdens de pilotfase onderzocht of iWmo en iJw berichten horende bij hetzelfde zorgdossier op basis van berichtinhoud onderling logisch aan elkaar zijn te relateren.
Pilotdeelnemers wilden daarnaast ook zelf onderzoek uitvoeren om de kwaliteit van de Wmo- & Jw- berichtinhoud te toetsen. Tijdens de pilot zijn maandelijks bewerkte datasets van het iWmo & iJw berichtenverkeer beschikbaar gesteld aan de pilotdeelnemers.
Resultaten koppelen gerelateerde berichten
Er is in samenwerking met de pilotgemeenten en het Ketenbureau een algoritme opgesteld om berichten op basis van de berichtinhoud op logische wijze koppelen. Uitgangspunt hierbij was dat alle gerelateerde berichten vanuit het toewijzingsbericht aan elkaar worden gekoppeld. Hierbij is gekeken naar welke elementen uit de verschillende iWmo en iJw standaarden gebruikt kunnen worden om gerelateerde berichten te koppelen. Dit betreft naast BSN, gemeentecode & zorgaanbiedercode, ook o.a. het toewijzingsnummer en beschikkingsnummer. Gedurende het onderzoek zijn er door de pilotgemeenten, het Ketenbureau iSD en het Inlichtingenbureau diverse steekproeven uitgevoerd om het algoritme voor het koppelen van aan elkaar gerelateerde berichten te finetunen. Op basis van analyse van de berichtinhoud en steekproeven in zorgadminisitraties zijn de koppelingen conform afgestemd algoritme correct gelegd tussen de aan elkaar gerelateerde berichten.
Resultaten bewerkte datasets iWo & iJw
Gedurende de pilot zijn er ook meerdere keren bewerkte datasets beschikbaar gesteld. Pilotgemeenten hebben hiermee zelf onderzoek uitgevoerd om de kwaliteit te toetsen van de iWmo- & iJw- berichtinhoud. Tijdens dit onderzoek werden geen bijzondere of afwijkende constateringen gedaan. Gemeenten willen deze informatie blijven ontvangen om hier zelf ook analyses op uit te voeren.
Het specifieke voordeel van deze datasets bestaat eruit dat gemeenten het kunnen integreren met andere bronnen in hun eigen dashboards. Ook geeft het de mogelijkheid om ad hoc allerlei dwarsverbanden te leggen en nieuwe (niet eerder gedefinieerde) vragen te onderzoeken.
Tot slot is het een uitstekend middel om als gemeente gegevens beschikbaar te stellen aan een regionale entiteit in samenwerkingsverbanden waarbij de zekerheid bestaat dat elke gemeente dezelfde gegevens aanlevert in dezelfde structuur, mits ze dezelfde datasets aanbieden. Deze datasets zijn dan al geanonimiseerd wat het in privacy-opzicht gemakkelijker maakt, en men weet zeker dat de dataset ongefilterd is. Het betreft alles conform iStandaarden, dus zonder interpretatie door een backoffice-systeem. Daarbij bespaart het de gemeenten individueel tijd doordat deze datasets niet meer periodiek uit het back-office-systeem hoeven te worden gehaald.
Vervolgstappen in de komende periode
De algemene conclusie vanuit de pilotdeelnemers is dat de pilot met de behaalde resultaten geslaagd is. De basis voor het bieden van inzicht in de kwaliteit m.b.t. het consistent en consequent gebruik van de iStandaarden is gelegd met het in deze pilot ontwikkelde algoritme voor het koppelen van gerelateerde berichten in het iWmo en iJw berichtenverkeer.
De bedoeling is om het komend half jaar te gebruiken ter voorbereiding op de landelijke uitrol van de monitor stuurinformatie eind 2020. De reeds bekende wensen zullen verder uitgewerkt worden en nieuwe functionaliteiten (interactief dashboard, rapportages, bewerkte datasets, Data-As-A-Service-oplossing) kunnen worden aangeboden om deze te beproeven/finetunen met pilotgemeenten.
Tijdens de pilot is er bepaald om als eerste de dashboard voor het monitoren van SAP en de bewerkte datasets beschikbaar te stellen. Het is de bedoeling om de overige wensen in een op te richten denktank verder uit te werken, algoritmes vast te stellen en voor landelijk gebruik te publiceren.
Stip op de horizon
Het uiteindelijke doel is om naast het monitoren van de kwaliteit én de volledigheid van het berichtenverkeer een monitor stuurinformatie Wmo & Jeugdzorg beschikbaar te stellen waarmee gemeenten de mogelijkheid krijgen om de effectiviteit van haar eigen beleid in kaart te brengen. Door de krachten te bundelen tussen gemeenten, Ketenbureau iSD en Inlichtingenbureau, maar ook partijen als de VNG en DIVOSA bij dit project te betrekken, verwachten we in 2020 snel meters te maken en in de komende jaren meer waardevolle informatie beschikbaar te stellen die leidt tot nieuwe en verbeterde inzichten voor gemeenten en het Ketenbureau iSD ter ondersteuning van het uitvoeren van hun regietaak rondom de Wmo & Jeugdwet.