Wordt verwacht: Toets op rechtmatigheid studietoeslag
Vanaf 1 april 2022 vindt er een wijziging plaats in de Participatiewet en komt er een nieuwe ondersteuningsregeling voor studenten met een structurele medische beperking. Deze regeling, genaamd Studietoeslag (ST), is een zelfstandige regeling binnen de Participatiewet en is bedoeld om deze doelgroep studenten met een bedrag van circa € 300 financieel tegemoet te komen. Dit omdat ze vanwege hun beperking niet in staat zijn om bij te verdienen. De regeling kent minder strenge criteria dan zijn voorganger, de Individuele Studie Toeslag (IST). De verwachting is daarom dat meer studenten van deze nieuwe regeling gebruik zullen maken.
Opdracht en toetsing
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Inlichtingenbureau verzocht om een informatiedienst te ontwikkelen die gemeenten kan ondersteunen bij het toetsen op rechtmatige verstrekking van deze Studietoeslag. Het gaat om toetsen tijdens de looptijd van de regeling, dus zodra deze is toegekend door de gemeente. Momenteel worden hierover gesprekken gevoerd met gemeenten, SZW, UWV en DUO en lijken de volgende toetsen in beeld en realiseerbaar:
1. Toets op ontvangst studiefinanciering of WTOS (bron: DUO)
2. Toets of er geen sprake is van inkomsten uit een dienstverband (m.u.v. stage) (bron: UWV)
3. Toets op stage inkomsten hoger dan netto 180 euro
4. Toets of er geen sprake is van een Wajong uitkering (bron: UWV)
De insteek is dat het Inlichtingenbureau maandelijks namens de gemeente toetst of (nog steeds) aan al deze voorwaarden is voldaan. Indien niet aan één of meer criteria is voldaan, wordt de gemeente hiervan op de hoogte gesteld via een signaal.
De precieze werking van deze nieuwe informatiedienst wordt nog nader uitgewerkt en zal vanaf 1 april 2022 worden aangeboden via het bestaande klantenportaal Werk & Inkomen. Uiteraard ontvangt u ruim voor de introductie meer informatie over de werking en het gebruik van deze nieuwe dienst.